Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Ν. Λαβράνο Και Χ. Ανδρεάδη


 Ο Γιάννης Πουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, είχε συνεργαστεί με συνθέτες, οι οποίοι είχαν αναλάβει την ενορχήστρωση ολοκλήρων δίσκων του, χωρίς να συμμετέχουν πολλές φορές στην μουσική σύνθεση των τραγουδιών. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Νίκος Λαβράνος και ο Χάρης Ανδρεάδης, οι οποίοι, ιδίως ο δεύτερος, ενορχήστρωσαν τους περισσότερους δίσκους του Γιάννη Πουλόπουλου από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και έπειτα. Αυτά τα δύο πρόσωπα εξετάζουμε αυτή τη φορά. 

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Νίκο Λαβράνο 




Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον συνθέτη και ενορχηστρωτή, Νίκο Λαβράνο, ξεκίνησε το 1971, όταν ο δεύτερος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Νίκος Σκέμπρης, ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη, με τίτλο "Μαρία". Αρχικοί ερμηνευτές του δίσκου είχαν επιλεχθεί ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Μαρία Δουράκη. Λίγο πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, ο διευθυντής της ΛΥΡΑ, Αλέκος Πατσιφάς, λόγω της τεράστιας επιτυχίας που γνώριζε τότε ο Γιάννης Πουλόπουλος, πρότεινε μερικά από τα τραγούδια που ήδη είχε ηχογραφήσει ο Θωμόπουλος, να τα ερμηνεύσει τελικά εκείνος, κάτι που πράγματι έγινε. Ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμήνευσε 6 τραγούδια, ένα από αυτά μαζί με την Μαρία Δουράκη, αλλά παρά την επιτυχία που γνώριζε εκείνη την περίοδο, δεν ακούστηκαν καθόλου. Ίσως, αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως η ΛΥΡΑ δεν προώθησε σχεδόν καθόλου τον δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα. Σήμερα, αυτός ο δίσκος ίσως είναι ο πιο σπάνιος και δυσεύρετος δίσκος του Πουλόπουλου. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 1973, η εταιρεία αποφασίζει να κυκλοφορήσει δύο τραγούδια του δίσκου στις 45 στροφές. Αυτά είναι τα "Μαχαίρια" και "Το Τραγούδι Της Ζωής". Ενώ το δεύτερο ακούγεται στην αρχική εκτέλεσή του, τα "Μαχαίρια" ηχογραφούνται ξανά, με διαφορετική ενορχήστρωση, γρηγορότερη και με μπουζούκι. Αυτή η έκδοση του τραγουδιού κυκλοφορεί το 1977 στη συλλογή "Τα Άλλα Τραγούδια". 
 Σε αυτό το σημείο, διακόπτεται η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών στη ΛΥΡΑ. Στα τέλη του 1975, ο Γιάννης Πουλόπουλος εντάσσεται στο δυναμικό της ΜΙΝΟΣ και το 1977, ακολουθεί το ευρωπαϊκό ερωτικό τραγούδι, θέτοντας τα θεμέλια για μια δεύτερη καριέρα, με πρώτο δίσκο το "Αγάπαμε". Μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία αυτού του δίσκου, ο Πουλόπουλος, το 1978, κυκλοφορεί έναν ακόμα δίσκο, στο ίδιο ύφος, με τίτλο "Για Σένα". Στον δίσκο ακούγονται τραγούδια σε μουσική Αντώνη Βαρδή, Γιώργου Κριμιζάκη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανού και μεταγλωττισμένα. Ο Γιάννης Σπανός υπογράφει τη μουσική στα "Πρώτος Έκανα Το Βήμα" και "Πάντα Ήθελες Να Φύγεις", τραγούδια τα οποία ενορχηστρώνει ο Νίκος Λαβράνος, ανανεώνοντας μετά από 5 χρόνια τη συνεργασία του με τον Πουλόπουλο. 

Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών συνεχίζεται στον επόμενο προσωπικό δίσκο του Γιάννη Πουλόπουλου, που κυκλοφορεί το 1979, με τίτλο "Αν Γυρίσεις Αν". Εδώ, ο Λαβράνος ενορχηστρώνει όλα τα τραγούδια του δίσκου και, μάλιστα, υπογράφει τη μουσική στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το "Δεν Ζουν Οι Αγάπες Με Λόγια", που είναι σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου. Η ενορχήστρωση που κάνει σε αυτόν τον δίσκο ο Λαβράνος ξεφεύγει κατά πολύ από το λαϊκό τραγούδι και ακολουθεί πιστά τον ευρωπαϊκό ήχο. 

Μετά από αυτό το δίσκο, η συνεργασία του Πουλόπουλου με τον Λαβράνο διακόπτεται μέχρι το 1983, που ο μεγάλος ερμηνευτής κυκλοφορεί το νέο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο "Και Τώρα Πες Μου", με τον οποίο απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό ερωτικό τραγούδι και επιστρέφει στο ελαφρολαϊκό του ρεπερτόριο, με το οποίο είχε καθιερωθεί. Σε αυτόν τον δίσκο, ο Νίκος Λαβράνος αναλαμβάνει την μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση της μεγαλύτερης επιτυχίας του δίσκου, του "Ένα Χρόνο Μετά", σε στίχους της Ρόνης Σοφού. Αυτή είναι και η τελευταία δίσκογραφική συνάντηση του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Νίκο Λαβράνο. 
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Νίκο Λαβράνο διήρκεσε 12 χρόνια, από το 1971 έως και το 1983, στα οποία ο δεύτερος αναλάμβανε ρόλο συνθέτη, ενορχηστρωτή, ή και τα δύο. Σε αυτά τα 12 χρόνια, ο Πουλόπουλος ερμήνευσε συνολικά 8 τραγούδια σε μουσική Νίκου Λαβράνου, τα οποία αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

 ΛΥΡΑ 
 01. Σε Περιμένω (1971) Διονύση Τζεφρώνη
 02. Μην Απελπίζεσαι (1971) Διονύση Τζεφρώνη (με την Μαρία Δουράκη)
 03. Το Τραγούδι Της Ζωής (1971) Διονύση Τζεφρώνη
 04. Μαραίνονται Τα Νιάτα Μας (1971) Διονύση Τζεφρώνη
 05. Τα Μαχαίρια (1971) Διονύση Τζεφρώνη
 06. Μαρία (1971) Διονύση Τζεφρώνη

 ΜΙΝΟΣ 
 07. Δεν Ζουν Οι Αγάπες Με Λόγια (1979) Δημήτρη Ιατρόπουλου
 08. Ένα Χρόνο Μετά (1983) Ρόνης Σοφού


Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Χάρη Ανδρεάδη


 Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον συνθέτη και ενορχηστρωτή, Χάρη Ανδρεάδη, ξεκίνησε το 1981, στον προσωπικό δίσκο του Γιάννη Πουλόπουλου, με τίτλο "Εγώ Για Σένα Τραγουδάω", όπου ο δεύτερος ανέλαβε την ενορχήστρωση των τραγουδιών του εξ' ολοκλήρου. 
 Μετά από 2 χρόνια, το 1983, ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφόρησε το "Και Τώρα Πες Μου", δίσκος του οποίου τα τραγούδια ενορχηστρώνει ο Ανδρεάδης, με εξαίρεση τα "Το Μαχαίρι" και "Ένα Χρόνο Μετά", χωρίς, όμως, να συμμετέχει, όπως και στον άλλο δίσκο, στην μουσική σύνθεση. Επίσης, σε αυτό τον δίσκο, ο Ανδρεάδης συμμετέχει και ως μουσικός, παίζοντας πιάνο. 

Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών διακόπτεται για 6 χρόνια, καθώς ανανεώνεται το 1989, όταν ο Γιάννης Πουλόπουλος αποφασίζει να επανεκτελέσει 24 μεγάλες επιτυχίες που είχε ηχογράφησει στη ΛΥΡΑ σε ένα διπλό δίσκο, με τίτλο "Μια Ζωή Τραγούδια". Σε αυτόν τον δίσκο, τα πρώτα 12 τραγούδια, που βρίσκονταν στην πρώτο δίσκο, ενορχήστρωσε ο Χάρης Ανδρεάδης, ο οποίος έπαιξε και τα περισσότερα όργανα. Τα υπόλοιπα 12 ενορχήστρωσε ο Μίμης Πλέσσας, στην τελευταία δισκογραφική συνάντησή του με τον μεγάλο ερμηνευτή. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία αυτού του δίσκου, ο Γιάννης Πουλόπουλος αποχωρεί από τη ΜΙΝΟΣ και "μετακομίζει" στην ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ. 
 Το 1991, ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο στην νέα του εταιρεία, με τίτλο "Γιάννης Πουλόπουλος". Ο Χάρης Ανδρεάδης συμμετέχει και σε αυτόν τον δίσκο ως ενορχηστρώτης όλων των τραγουδιών και ως μουσικός, παίζοντας πιάνο, αλλά αυτή τη φορά συνθέτει την μουσική του ενός και μοναδικού τραγουδιού του που έχει ερμηνεύσει ο Πουλόπουλος. Πρόκειται για τα "Ερωτικά Σκιρτήματα", σε στίχους Σίας Δημητρίου, το οποίο γνώρισε κάποια επιτυχία. Σε αυτό το σημείο, διακόπτεται η συνεργασία του μεγάλου ερμηνεύτη με τον Χάρη Ανδρεάδη για περίπου 8 χρόνια.

Το 1993, ο Πουλόπουλος αποφασίζει να απομακρυνθεί από τη δισκογραφία για 5 χρόνια και επιστρέφει το 1997 με το δίσκο "Του Τραγουδιού Το Βλέμμα", ο οποίος κυκλοφορεί από τη ΛΥΡΑ, στην οποία και επιστρέφει μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. Το 1999, ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφορεί έναν ακόμα δίσκο στη ΛΥΡΑ, με τίτλο "Στα Όνειρά Μου Περπατώ", στον οποίο ενορχηστρωτής για μία ακόμα φορά είναι ο Χάρης Ανδρεάδης. Αυτή αποτελεί και την τελευταία τους δισκογραφική συνάντηση, καθώς, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία αυτού του δίσκου, ο μεγάλος ερμηνευτής αποφασίζει να απομακρυνθεί από τα μουσικά δρώμενα οριστικά. 
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Χάρη Ανδρεάδη διήρκεσε 18 χρόνια, από το 1981 έως και το 1999, στα οποία ο δεύτερος αναλάμβανε ρόλους ενορχηστρωτή και μουσικού. Μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια, ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει ερμηνεύσει μόνο 1 τραγούδι σε μουσική Χάρη Ανδρεάδη, το οποίο αναγράφεται παρακάτω:

 01. Ερωτικά Σκιρτήματα (1991) Σίας Δημητρίου 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου