Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Ρόνη Σοφού


 Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με την στιχουργό Ρόνη Σοφού είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο χαρακτηριστικές του ερμηνευτή κατά τη δεκαετία του '80, που άφησε πίσω της όμορφα τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες. 

Η πρώτη δισκογραφική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών έλαβε χώρα το 1981, στον προσωπικό δίσκο του Πουλόπουλου "Εγώ Για Σένα Τραγουδάω", ο οποίος περιέχει περισσότερα μεταγλωττισμένα τραγούδια από κάθε άλλο δίσκο του και, ουσιαστικά, είναι ο τελευταίος του σε αυτό το ύφος. Από τα συνολικά 5 μεταγλωττισμένα τραγούδια του δίσκου, η Ρόνη Σοφού ανέλαβε να γράψει ελληνικούς στίχους σε 2, το "Τι Μεγάλος Καημός", που γνώρισε κάποια επιτυχία, και το πολύ πιο γνωστό "Υπάρχουν Κάτι Γράμματα", που έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία και συνέβαλλε σημαντικά στην απονομή χρυσού δισκού στον ερμηνευτή για αυτή τη δισκογραφική δουλειά του. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους δύο καλλιτέχνες να παρατείνουν την συνεργασία τους.

Έτσι, λοιπόν, ο Γιάννης Πουλόπουλος στον επόμενο προσωπικό του δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1983, με τίτλο "Και Τώρα Πες Μου", φρόντισε να ερμηνεύσει περισσότερα τραγούδια σε στίχους της Ρόνης Σοφού. Πιο συγκεκριμένα, ερμήνευσε το "Νιώσε Με" του Γιάννη Μπιθικώτση, που είχε κάποια λίγη επιτυχία, το "Δεν Τελειώσαμε Ακόμα" του Αλέξη Παπαδημητρίου, και τις δύο μεγάλες επιτυχίες του δίσκου, το ομώνυμο, του οποίου η μουσική είναι, επίσης, του Παπαδημητρίου, και το "Ένα Χρόνο Μετά" του Νίκου Λαβράνου, τραγούδια που έκαναν τον δίσκο χρυσό. Επίσης, η Ρόνη Σοφού έγραψε ελληνικούς στίχους στο μοναδικό μεταγλωττισμένο τραγούδι του δίσκου, το "Ψάχνω Να Σε Βρω" του Stevie Wonder, ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι που κλείνει τον δίσκο. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 1985, ο Πουλόπουλος αποφάσισε να ενώσει, μετά από αρκετά χρόνια, τις δυνάμεις του με τον πολύ σπουδαίο Γιάννη Σπανό, με τον οποίο είχαν κάνει πολλές διαχρονικές επιτυχίες στο παρελθόν, σε έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Ο δίσκος αυτός ονομάστηκε "Χάρτινες Καρδιές", και τους στίχους των 12 τραγουδιών του έγραψαν ο Θάνος και η Ρόνη Σοφού, από 6 ο καθένας. Ανάμεσα στα 6 τραγούδια που τους στίχους έγραψε η Ρόνη Σοφού, ήταν και μια μεγάλη επιτυχία του δίσκου "Το Στοίχημα", αλλά και το "Δυο Μέτρα Χιόνι", που ακούστηκε αρκετά. Σε αυτό τον δίσκο, η Ρόνη Σοφού γράφει, ίσως, τα καλύτερα τραγούδια της που έχει ερμηνεύσει ο Πουλόπουλος. Ο δίσκος, που είναι και ο μοναδικός ολοκληρωμένος του Σπανού με τον Πουλόπουλο, έκανε πολύ μεγάλες πωλήσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 50.000 αντίτυπα, με αποτέλεσμα να γίνει χρυσός, ίσως και πλατινένιος, και, μάλιστα, ο πρώτος χρυσός του πολύ σημαντικού συνθέτη. 

Μετά από αυτό τον δίσκο, χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια για συναντηθούν ξανά δισκογραφικά οι δύο καλλιτέχνες. Η επόμενη τους δισκογραφική συνάντηση έλαβε χώρα το 1988, στον προσωπικό δίσκο του μεγάλου ερμηνευτή, "Όπου Πας Θα Πάω", ο οποίος αποτελεί μια προσπάθεια του να ακολουθήσει τον ηλεκτρονικό ήχο της εποχής. Τη μουσική στα περισσότερα τραγούδια του δίσκου έγραψε ο Γιώργος Νιάρχος, ειδικός σε αυτό τον ήχο, ενώ τους στίχους στα περισσότερα τραγούδια ο Θάνος και η Ρόνη Σοφού. Πιο συγκεκρίμενα, η Ρόνη Σοφού έγραψε στίχους σε 4 από τα 11 τραγούδια του δίσκου, και μεταξύ αυτών και σε μια από τις επιτυχίες του δίσκου, το "Ο Άνθρωπος Μου", που αποτελεί την ελληνική εκδοχή του πασίγνωστου "My Way" του Frank Sinatra. Το πείραμα του ερμηνευτή πέτυχε, καθώς ο δίσκος κατάφερε να γίνει πλατινένιος, ξεπερνώντας τις 100.000 πωλήσεις. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία δισκογραφική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών, καθώς, δύο χρόνια αργότερα, ο Πουλόπουλος αποχωρεί από τη ΜΙΝΟΣ και εντάσσεται στο δυναμικό της ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ. 
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με την Ρόνη Σοφού είναι, ίσως, η σημαντικότερη, πιο επιτυχημένη και πιο αποδοτική του κατά τη δεκαετία του '80, αν εξαιρέσει κανείς αυτή με τον Θάνο Σοφό. Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να αποδειχθεί από τη συμμετοχή της Σοφού στους περισσότερους δίσκους του ερμηνευτή εκείνη την περίοδο, αλλά και το πλήθος των επιτυχιών που έγιναν τότε, οι οποίες έκριναν και την εμπορική απήχηση των δίσκων αυτών. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών διήρκεσε 7 χρόνια, από το 1981 έως και το 1988, κατά τα οποία ο Πουλόπουλος ερμήνευσε συνολικά 17 τραγούδια σε στίχους Ρόνης Σοφού, τα οποία αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

 01. Υπάρχουν Κάτι Γράμματα (1981) Ramon Arcusa-Manuel Calva
 02. Τι Μεγάλος Καημός (1981) Jose Luis Perales
 03. Ένα Χρόνο Μετά (1983) Νίκου Λαβράνου
 04. Δεν Τελειώσαμε Ακόμα (1983) Αλέξη Παπαδημητρίου
 05. Και Τώρα Πες Μου (1983) Αλέξη Παπαδημητρίου
 06. Νιώσε Με (1983) Γιάννη Μπιθικώτση
 07. Ψάχνω Να Σε Βρω (1983) Stevie Wonder
 08. Το Στοίχημα (1985) Γιάννη Σπανού
 09. Ο Ταχυδρόμος (1985) Γιάννη Σπανού
 10. Δυο Μέτρα Χιόνι (1985) Γιάννη Σπανού
 11. Βάρκα Του Καημού (1985) Γιάννη Σπανού
 12. Αυτό Το Λένε Χωρισμό (1985) Γιάννη Σπανού
 13. Που Πας (1985) Γιάννη Σπανού
 14. Ο Άνθρωπός Μου (1988) G. Thibault
 15. Εγώ Θ' Αντέξω, Θα Το Δεις (1988) Γιώργου Νιάρχου
 16. Όπου Πας Θα Πάω (1988) Γιώργου Νιάρχου
 17. Ας Είσαι Καλά (1988) Γιώργου Νιάρχου 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζουμε ποιος κάνει β' φωνές στις Χάρτινες Καρδιές; Μήπως είναι η Ρόνη Σοφού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή