Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Άκο Δασκαλόπουλο



 Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον πολύ σπουδαίο Άκο Δασκαλόπουλο αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική της πολύχρονης καριέρας του με στιχουργό, μετά από αυτή με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Πρόκειται για μια συνεργασία που άφησε πίσω της μεγάλες επιτυχίες και πολύ σπουδαία τραγούδια.
 Αυτή η πολύ γόνιμη συνεργασία ξεκίνησε το 1966, όταν ο Πουλόπουλος μπήκε για τα καλά στη δισκογραφία μετά τη θητεία του, στο πρώτο τραγούδι του μεγάλου ερμηνευτή σε μουσική του Γιάννη Σπανού. Φυσικά, πρόκειται για το "Δεν Σου Γύρεψα Μαχαίρι", το οποίο κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το πολύ γνωστό "Κι Αν Περπατώ", που, επίσης, είναι σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου. 
 Λόγω της επιτυχίας που γνώρισαν αυτά τα δύο τραγούδια, η τριάδα Σπανού-Δασκαλόπουλου-Πουλόπουλου κυκλοφόρησε και άλλα τραγούδια στις 45 στροφές, όπως τα "Στη Φρεαττύδα Και Στα Σεπόλια" και "Ποίος Μου Πήρε Τη Χαρά", όπου ακούγεται στις δεύτερες φωνές η Ελένη Κλάδη, και το περισσότερο γνωστό "Το Άδειο Σπίτι". Το συγκεκριμένο τραγούδι, καθώς και το "Δεν Σου Γύρεψα Μαχαίρι", λόγω της επιτυχίας που γνώρισαν, συμπεριλήφθηκαν και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του μεγάλου ερμηνευτή, που κυκλοφόρησε το 1967, ενώ το "Κι Αν Περπατώ" στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. 
 Η συνέχεια βρίσκει τους δύο καλλιτέχνες να συνεργάζονται σε δύο από τα πρώτα τραγούδια που υπογράφει τη μουσική ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Ζαφειρίου, τα οποία κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών και αποτελούν και τα μοναδικά που ερμήνευσε ο Πουλόπουλος. Πρόκειται για τα "Έλα Πουλί Χαμένο", το οποίο συμπεριλήφθηκε και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, και το "Αν Δεις Να Κλαίει Η Άνοιξη". 
 Λίγο καιρό αργότερα, ο μεγάλος ερμηνευτής γνωρίζει τον άνθρωπο με τον οποίο θα κάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του που θα τον καθιερώσουν στην συνείδηση του κόσμου, τον Μίμη Πλέσσα. Ο Πλέσσας, αναζητώντας μια βελούδινη φωνή να ερμηνεύσει τραγούδια του στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες", προτείνει τον Γιάννη Πουλόπουλο, ο οποίος σε συνδυασμό με την εμφάνισή του και τον τρόπο ερμηνείας του, εντυπωσιάζει τον συνθέτη, αλλά και τον σκηνοθέτη. Στα πλαίσια, λοιπόν, της ταινίας, ο Πουλόπουλος ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι με τον Πλέσσα, το περίφημο και διαχρονικό "Έκλαψα Χθες", σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, που συμπεριλήφθηκε και στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με το οποίο αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά γνωστός και αγαπητός στο κοινό. Παράλληλα, ηχογραφεί με τον Πλέσσα και τα "Κράτα Βρε Γιώργη", "Στη Γειτονιά" με την Ελένη Κλάδη στις δεύτερες φωνές, "Βρέχει Πάλι Απόψε", που ακούγεται στην ταινία από την Αλέκα Μαβίλη, "Ν' Ανθίσει Το Χαμόγελο", που οι στίχοι είναι και πάλι του Άκου Δασκαλόπουλου, τραγούδια που κυκλοφορούν μαζί στις 45 στροφές, αλλά και το πασίγνωστο "Απόψε Κάποιος Θα Χαθεί", που, επίσης, ακούγεται στο μιούζικαλ. Στις αρχές του 1967, το "Βρέχει Πάλι Απόψε" κυκλοφορεί ξανά σε δίσκο 45 στροφών, αυτή τη φορά με ένα νέο τραγούδι των ίδιων συντελεστών, το πολύ όμορφο "Νύχτωσε", το οποίο δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. 
 Λόγω της μεγάλης επιτυχίας των τραγουδιών αυτών, ο Πλέσσας και ο Πουλόπουλος αποφασίζουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους. Το 1967, κυκλοφορεί το "Μην Κλείσεις Το Παράθυρο", το οποίο ακούστηκε στο "Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια", και λόγω της επιτυχίας του, συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή. Σε αυτό το σημείο, λήγει η πετυχημένη συνεργασία του τριδύμου Πλέσσα-Δασκαλόπουλου-Πουλόπουλου, ή μάλλον, διακόπτεται για αρκετά χρόνια. 
 Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τον Πουλόπουλο να συνεργαστεί με τον Δασκαλόπουλο και πάλι. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορούν τα πρώτα δύο τραγούδια του ερμηνευτή με τον σπουδαίο συνθέτη, Λίνο Κόκοτο, τα "Χάθηκαν Οι Ώρες" του Τάσου Μωραϊτη και το πολύ γνωστό "Ένα Μαχαίρι" του Άκου Δασκαλόπουλου, που συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο μεγάλο δίσκο του Πουλόπουλου. Λόγω της επιτυχίας αυτού του τραγουδιού, η συνύπαρξη των τριών καλλιτεχνών δισκογραφικά θα συνεχιστεί, και μάλιστα, με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. 
 Πιο συγκεκριμένα, μετά από δύο χρόνια, το 1969, αμέσως μετά το θρυλικό "Δρόμο" του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου βασικός ερμηνευτής ήταν ο Πουλόπουλος, ο Λίνος Κόκοτος κυκλοφορεί τον πρώτο ολοκληρωμένο του δίσκο, με τίτλο "Οι Ώρες", όπου, μεταξύ άλλων σπουδαίων νεοκυματικών ερμηνευτών, συμμετέχει με τρία τραγούδια και ο μεγάλος ερμηνευτής, όλα σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου. Πρόκειται για το "Καράβι Αραγμένο" και τα πασίγνωστα "Γειτονάκι Μου" και "Όσα Δεν Βάνει Ο Λογισμός", που μέχρι και σήμερα ακούγονται πολύ. Την ενορχήστρωση αυτών των μεγάλων τραγουδιών, καθώς και ολόκληρου του δίσκου, ανέλαβε ο Νίκος Μαμαγκάκης. 

Το 1970, κυκλοφορεί ένας ακόμα πολύ σπουδαίος δίσκος, με τίτλο "Γύφτισσα Μέρα", σε μουσική Γιώργου Κοντογιώργου και στίχους Άκου Δασκαλόπουλου. Στον δίσκο συμμετέχουν η Ρένα Κουμιώτη, ο Δημήτρης Ζευγάς, η Μαρία Δουράκη, και ο δημοφιλέστερος τραγουδιστής της εποχής, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει αριστουργηματικά τέσσερα πολύ ξεχωριστά τραγούδια, τα "Ήλιε Μου Που Πετάς Ψηλά", "Μια Πικραμένη Παναγιά", "Πες Μου Παραμύθια", και την τεράστια επιτυχία του δίσκου, το ομώνυμο, το οποίο παραμένει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. 
 Ένα χρόνο αργότερα, το 1971, ο Λίνος Κόκοτος συνεργάζεται και πάλι με τον Άκο Δασκαλόπουλο και κυκλοφορούν άλλον ένα σπουδαίο δίσκο, τον "Κήπο". Ο Πουλόπουλος συμμετέχει σε αυτόν τον δίσκο με δύο πολύ όμορφα τραγούδια, τα "Γίνανε Τα Χρόνια Βόλια" και "Της Παράγγειλα Να Ράψει", τα οποία, όμως, δεν κατάφεραν να γίνουν επιτυχίες. Την ενορχήστρωση του δίσκου αυτού ανέλαβε και πάλι ο Νίκος Μαμαγκάκης. Αυτή ήταν και η τελευταία συνεργασία του τριδύμου Κόκοτου-Δασκαλόπουλου-Πουλόπουλου. 
 Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί ένας δίσκος 45 στροφών με δύο τραγούδια του Πουλόπουλου σε μουσική Γιάννη Γλέζου και στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, τα "Όνειρο Μου" και "Είναι Παραμύθια Όλα Αυτά", στα οποία ακούγονται στις δεύτερες φωνές η Λίλιαν και η Βάνα Σουρτζή, που, επίσης, δεν γνώρισαν απήχηση.
 Λίγο καιρό αργότερα, κυκλοφορεί ένας ακόμα δίσκος 45 στροφών με δύο τραγούδια του ερμηνευτή σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, μόνο που αυτή τη φορά τη μουσική υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας, ανανεώνοντας την πετυχημένη συνεργασία του τριδύμου. Αυτά τα τραγούδια είναι τα "Κυρά, Καλέ Κυρά Μου" και "Ήρθαν Τόσα Βάσανα", που, όμως, δεν κατάφεραν να φτάσουν σε απήχηση ή διαχρονικότητα τους προκατόχους τους.
 Έκτοτε, ο Πουλόπουλος δεν έχει ερμηνεύσει ξανά τραγούδι σε στίχους του Δασκαλόπουλου, με μοναδική εξαίρεση το "Χθες Το Βράδυ", που κυκλοφόρησε στις 45 στροφές το 1973, μαζί με το "Αλήθεια Λες" του Δημήτρη Χριστοδούλου", του οποίου τη μουσική, επίσης, υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας. 
 Δύο χρόνια αργότερα, το 1975, ο Πουλόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό της ΜΙΝΟΣ και, από το 1977 και στο εξής, κάνει στροφή στο ευρωπαϊκό ερωτικό τραγούδι με μεταγλωττισμένο στίχο, γνώριζοντας τεράστια επιτυχία. 
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Άκο Δασκαλόπουλο διήρκεσε 7 χρόνια, από το 1966 έως και το 1973, στα οποία ο Πουλόπουλος ερμήνευσε εξαιρετικά 29 από τα πιο όμορφα τραγούδια της καριέρας του, σε μουσική κυρίως των Γιάννη Σπανού, Μίμη Πλέσσα και Λίνου Κόκοτου, των οποίων τους στίχους έχει γράψει ο σπουδαίος αυτός στιχουργός. Τα τραγούδια αυτά αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

 01. Δεν Σου Γύρεψα Μαχαίρι (1966) Γιάννη Σπανού
 02. Κι Αν Περπατώ (1966) Γιάννη Σπανού
 03. Στη Φρεαττύδα Και Στα Σεπόλια (1966) Γιάννη Σπανού (με την Ελένη Κλάδη)
 04. Το Άδειο Σπίτι (1966) Γιάννη Σπανού
 05. Ποιος Μου Πήρε Τη Χαρά (1966) Γιάννη Σπανού (με την Ελένη Κλάδη)
 06. Έλα Πουλί Χαμένο (1966) Στέλιου Ζαφειρίου
 07. Αν Δεις Να Κλαίει Η Άνοιξη (1966) Στέλιου Ζαφειρίου
 08. Έκλαψα Χθες (1966) Μίμη Πλέσσα
 09. Στη Γειτονιά (1966) Μίμη Πλέσσα (με την Ελένη Κλάδη)
 10. Κράτα Βρε Γιώργη (1966) Μίμη Πλέσσα
 11. Βρέχει Πάλι Απόψε (1966) Μίμη Πλέσσα
 12. Ν' Ανθίσει Το Χαμόγελο (1966) Μίμη Πλέσσα
 13. Απόψε Κάποιος Θα Χαθεί (1966) Μίμη Πλέσσα
 14. Νύχτωσε (1967) Μίμη Πλέσσα
 15. Μην Κλείσεις Το Παράθυρο (1967) Μίμη Πλέσσα
 16. Ένα Μαχαίρι (1967) Λίνου Κόκοτου
 17. Όσα Δεν Βάνει Ο Λογισμός (1969) Λίνου Κόκοτου
 18. Γειτονάκι Μου (1969) Λίνου Κόκοτου
 19. Καράβι Αραγμένο (1969) Λίνου Κόκοτου
 20. Γύφτισσα Μέρα (1970) Γιώργου Κοντογιώργου
 21. Μια Πικραμένη Παναγιά (1970) Γιώργου Κοντογιώργου
 22. Πες Μου Παραμύθια (1970) Γιώργου Κοντογιώργου
 23. Ήλιε Μου Που Πετάς Ψηλά (1970) Γιώργου Κοντογιώργου
 24. Όνειρό Μου (1971) Γιάννη Γλέζου (με τις Λίλιαν και Βάνα Σουρτζή)
 25. Είναι Παραμύθια Όλα Αυτά (1971) Γιάννη Γλέζου (με τις Λίλιαν και Βάνα Σουρτζή)
 26. Γίνανε Τα Χρόνια Βόλια (1971) Λίνου Κόκοτου
 27. Της Παράγγειλα Να Ράψει (1971) Λίνου Κόκοτου
 28. Κυρά, Καλέ Κυρά Μου (1971) Μίμη Πλέσσα
 29. Ήρθαν Τόσα Βάσανα (1971) Μίμη Πλέσσα
 30. Χθες Το Βράδυ (1973) Μίμη Πλέσσα 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

2 σχόλια: